Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Isolera garage – att tänka på när du ska isolera garaget

Isolera garage – att tänka på när du ska isolera garaget

  Är det nödvändigt att isolera ett garage? Nej, men det finns flera fördelar med att göra det. Det blir trevligare att vistas i garaget och dina saker som förvaras där mår bättre. Lär dig hur du isolerar ett garage och får mer ut av din byggnad.

  Tre tips inför att isolera ett garage

  Har du ett garage som inte är isolerat finns det några saker som du behöver tänka på. Vi listar några viktiga punkter att börja med. Att isolera ett garage kan kräva en stor arbetsinsats och kostar pengar, men garaget kommer att bli mer användbart.

  1. Är garaget förberett inför att isolera?

  Alla byggnader är inte förberedda inför att isoleras direkt. Är det inte från början byggt för isolering kan det saknas luftfläkt och ångspärr. Isolering mot panelen finns stor risk att det kommer uppstå röta och skada garaget istället för att bara vara positivt.

  2. Välj tjocklek på isolering

  Hur ska garaget användas? Utgå ifrån vilken temperatur du önskar invändigt. Söderut krävs ett mindre lager isolering än norrut. I taket bör det vara ett tjockare lager än i väggar för att värmen ska stanna kvar på insidan.

  3. Gå igenom port och fönster

  Även om tak och väggar isoleras ordentligt kan dåliga fönster och port vara ett område där mycket kyla smiter ut. De kan behöva uppgraderas till nya med högt U-värde vilket kommer att göra en stor skillnad.

  Tre grundläggande punkter inför att påbörja arbetet med att isolera. När de tre punkterna är kontrollerade går det att räkna på hur mycket materialet skulle kosta.

  Storlek på garage och användningsområde

  Oavsett om garaget är stort eller litet kan vi rekommendera att isolera det. Isolering gör att du kan vistas i garaget året runt utan att behöva frysa och kan även bidra med ett brandskydd. Det gör det även möjligt att använda som ett förråd för saker. Garaget kan då både användas för att skruva på bilar liksom ett hobbyrum för andra intressen. Även om det kan verka som mycket jobb att isolera ett garage är det betydligt billigare än att bygga ett helt nytt.

  Hur du tänker dig att använda garaget är också avgörande i hur mycket isolering som krävs. Är det ett garage där du kommer tillbringa mycket tid kan det vara värt att isolera ordentligt för att kunna vistas även vintertid. Då blir dessutom eventuell uppvärmningskostnad betydligt lägre.

  För att räkna och få en bra uppfattning över kostnad kan du göra en kalkyl. Ta då med:

  • Eventuellt för arbete på väggar och tak för att kunna isolera
  • Mängden isolering
  • Behov av ventilation
  • Typ av uppvärmning
  • Göra det själv eller anlita

  Känns det som en stor kostnad att ta på en gång går det att köpa lite material i taget. Att anlita för att isolera är rekommenderat om du saknar kunskap om byggnation. Då blir arbetet fackmannamässigt utfört från start och du minskar risken för exempelvis fuktskador.

  Ångspärr och ventilation i garage

  Ska du isolera ett garage är det viktigt att tänka på ångspärr och ventilation. Finns det risk för fukt i ett rum ska det finnas en ångspärr. I ett garage tar vi exempelvis in bilar som varit ute i regnet vilket orsakar fukt. Därför rekommenderas att du lägger en ångspärr mellan isolering och undertak eftersom att fukt stiger. Då minskar risken för att det kommer att bildas fukt som leder till mögel och andra skador.

  Ventilation är något som du inte får glömma. Genom ventilation leds fukt ut, men den bidrar också till bättre luft. Ventilationsgaller och filter bör rengöras med jämna mellanrum då de samlar på sig partiklar och inte kommer att vara lika effektiv med ett minskat luftflöde. I ett garage kan luften dessutom bli smutsig och oren vilket gör det ännu viktigare att få in ren och fräsch luft i byggnaden.

  Kostnader för att isolera ett garage

  Hur mycket det kostar att isolera ditt garage är svårt att ge en uppfattning om då det beror på så många faktorer. Utför du arbetet själv blir det billigare än att anlita. Sitter garaget ihop med huset går det att använda ROT-avdrag på arbetskostnaden, men inte om det är en fristående byggnad. För att bygga ett garage krävs bygglov, men om du isolerar garage är inte bygglov normalt inte nödvändigt, men du kan alltid fråga din kommun för att vara helt säker.

  Efter att garaget är isolerat finns möjlighet att ha någon form av uppvärmning. Det går att välja mellan luftvärmepump, element eller golvvärme. Utgå ifrån ditt garage och hitta den bästa lösningen. Storlek, utformning och användning kan vara några saker att tänka på.

  Det kostar en del att isolera ett garage och få till en bra uppvärmning – se det som en investering. Ett isolerat garage är mycket mer eftertraktat vid försäljning av ett hus. Det är ett utrymme som kan användas på många olika sätt. Björklidens garage är alltid förberedda för att isoleras. Missa inte vår artikel varmgarage eller kallgarage för ytterligare information som kan hjälpa dig i valet!