fbpx
Hoppa till innehåll
Hem » Bygga Fritidshus – en komplett guide

Bygga Fritidshus – en komplett guide

INNEHÅLLSFÖRTECKNING

  1. Introduktion till fritidshus
  2. Varför välja ett fritidshus från Björklidens?
  3. Vad kostar det att bygga ett fritidshus?
  4. Byggkostnad fritidshus per kvadratmeter
  5. Ditt drömfritidshus
  6. Bygga fritidshus själv
  7. Storlek på fritidshus
  8. Placering av fritidshus
  9. Bygga ut befintligt fritidshus
  10. Vad ska få plats i ditt fritidshus?
  11. Bygga fritidshus med byggsats eller lösvirke
  12. Isolerat fritidshus
  13. Nyckelfärdigt fritidshus
  14. Vilka byggregler gäller för fritidshus?
  15. 5 snabba tips när du ska bygga fritidshus

Introduktion till ditt Fritidshus

Drömmer du om ett eget fritidshus där du kan koppla av från vardagens stress, omgiven av natur och med plats för både återhämtning och äventyr?

Ett fritidshus från oss på Björklidens ger dig inte bara en fristad där du kan skapa oförglömliga minnen med familj och vänner, utan också en praktisk lösning för semesterboende, hobbyverksamhet eller som ett extra utrymme för gäster.

I denna guide tar vi dig igenom allt du behöver veta för att förverkliga ditt drömfritidshus, från planering och budget till designval och byggprocess. Låt oss hjälpa dig att skapa och inspirera dig till en plats där drömmar blir verklighet och praktisk användning möter komfort och stil.

Varför välja ett fritidshus från Björklidens?

Att välja Björklidens för ditt fritidshus eller garage innebär att du väljer en partner som värdesätter hållbarhet lika mycket som design och funktionalitet. Det innebär att du investerar i ett hem som inte bara är byggt för att vara vackert och funktionellt, men också för att vara en källa till glädje och stolthet för generationer. Med oss får du inte bara en struktur; du får ett hem som speglar din personlighet, dina värderingar och din vision för framtiden.

Vad kostar det att bygga ett Fritidshus?

Att investera i ett fritidshus är en dröm för många, men det är viktigt att ha en klar uppfattning om de kostnader som är involverade för att göra drömmen till verklighet. Kostnaderna för att bygga ett fritidshus kan variera kraftigt beroende på flera faktorer som inkluderar storlek, design, materialval, platsens geografiska läge och eventuella extra anpassningar. Många tycker att denna del i fritidshus bygget är det roliga, planeringsfasen. Här är de mest vanliga utgifter som du behöver samla in så att du får en tydlig bild av hela projektet.

1. Grundläggande Kostnadsstruktur:

  • Tomtkostnad:
    Priset på tomten där fritidshuset ska byggas kan variera enormt beroende på läge. Där har du även vilka preferenser du föredrar. sjötomt? Ja då kan det bli lite dyrare totalsumma. Någonting som är viktigt att ha med är om det finns erl eller vattenledningar osv i närheten.
  • Byggkostnader:
    Dessa inkluderar kostnader för material och arbetskraft. Kostnaden per kvadratmeter är ofta det enklaste sättet att beräkna totala byggkostnader.
    Högre kvalitet eller specialmaterial kan öka kostnaderna. Om du ska bygga själv, så föreslår vi att du åker till olika trävaruhandlare och ser vad du har för olika alternativ.
    Som en referenspunkt, vi använder oss av följande material och det är enligt europiska konstruktionsstandarder eurokoder EKS11 och med CE märkta takstolar.

Profilpanel, 22×145 mm, grundmålad panel

Lockpanel, 22×120 mm, grundmålad panel

Ribbpanel, 22×145 mm + 22×45 mm list med fasad kant, grundmålad panel.

Enkelfas fals, 22×145 mm, liggande grundmålad panel

  • Design och Arkitektur:
    Specialdesignade fritidshus eller de som kräver arkitektritningar kan medföra högre kostnader.
  • Lokala Bygglov och Tillstånd:
    Beroende på området kan det finnas avgifter associerade med att säkra nödvändiga tillstånd.

2. Tilläggskostnader:

  • Infrastruktur:
    Kostnader för att dra vatten, el, och avlopp till tomten. Kostnad för att gräva in vatten och avlopp ingår i Mark men sedan tillkommer ju anslutningsavgifter för el, va, fiber mm och denna kostnad varierar ju väldigt mellan olika kommuner.
  • Interiör och Exteriör Finish:
    Slutliga detaljer som golvbeläggningar, målning, och exteriör landskapsdesign kan lägga till betydande kostnader.
  • Möbler och Inredning:
    Att inreda fritidshuset för komfort och estetik är en annan kostnadspost som inte bör underskattas.

Det är givetvis viktigt att ha en budget och kanske även tänka på att ha en buffert för oväntade kostnader men även för idéer som kommer upp under byggprocessen. Att förstå alla dessa aspekter kommer att hjälpa dig att ha en rätt så klar prisbild i planeringsprocessen och leda till att du kan bygga ditt fritidshus utan att kompromissa med kvalitet eller dina finansiella gränser.

När du planerar att bygga ett fritidshus är det viktigt att förstå hur kostnaderna fördelas per kvadratmeter. Denna kunskap kan hjälpa dig att budgetera mer exakt och fatta välgrundade beslut gällande design och storlek på ditt fritidshus.

3. Planering och Budgetering:

Det är viktigt att tänka på alla aspekter av byggnationen när du budgeterar för din kvadratmeterkostnad. Det inkluderar inte bara själva byggandet utan även förberedelse av tomten, installation av nödvändiga tjänster som el / internet och avslutande arbeten.

Vi på Björklidens hjälper dig att förstå dessa kostnader och erbjuder transparens genom hela byggprocessen, så att du kan göra välgrundade val och få mest möjligt värde för din investering. Om du beställer en byggsats från oss, så blir priset ca 6 000 Kr/m2. Ink. Byggsats och gips och isolering. Inget invändigt.

Byggkostnad fritidshus per kvadratmeter

När du planerar att bygga ett fritidshus är det viktigt att förstå hur kostnaderna fördelas per kvadratmeter. Denna kunskap kan hjälpa dig att budgetera mer exakt och fatta välgrundade beslut gällande design och storlek på ditt fritidshus.

Vi i bygg och konstruktions branschen pratar ofta om ”kvadratmeterpris”. Känns detta främmande så kan vi givetvis omformulera och beräkna det så att du tydligt förstår prisbilden.

Att förstå kostnaden för att bygga ett fritidshus per kvadratmeter är en rätt så viktig del för att kunna planera och budgetera projektet effektivt.

  • Kostnaderna kan variera avsevärt beroende på flera variabler, men genom att ha en uppskattning per kvadratmeter när väggmaterial, takmaterial, innerväggar, isolering osv har blivit kalkylerat, så kan du få en grundläggande förståelse för totala budgeten.
  • Planera för oväntade utgifter genom att inkludera en buffert i din budget. Vi ser ofta att under normala förhållanden så kan den totala prisbilden svikta cirka 10–20% och faktiskt både likaväl som upp men ibland ner. Allt är mycket beroende på den dynamiska aspekten av planering och förarbete.
  • Överväg kostnadseffektiva lösningar och material som uppfyller både funktionella och estetiska krav utan att spräcka budgeten.

Vi strävar efter att ge sina kunder en transparent och förståelig kostnadsbild för att underlätta planeringen av alla fritidshusprojekt. Vi hjälper till att lyfta fram kostnadsaspekterna så att du kan investera klokt och skapa ditt drömfritidshus inom önskad budget.

Här kan du se lite riktlinjer för 100m2

Att bygga 100m2 nyckelfärdigt sommarhus (villa) i Blekinge kostar ca 30.000:-/m2 inkl moms.

Mark ca 150.000:-
Grund ca 150.000:-
El ca 120.000:-
VS ca 315.000:-
Vent ca 45.000:-
Målning ca 100.000:-
Plattsättning ca 120.000:-

Summa ca 1.000.000:-

Ditt Drömfritidshus

Även om ett fritidshus har en mer praktisk karaktär, så uppmanar vi att våga vara drömmande i den initiala fasen. Att skapa ditt drömfritidshus är en spännande resa där dina visioner och önskemål tar form.

Att du läser denna guide betyder att du har på något sätt aktiverat just den tanken om att bygga ett fritidshus. Du kanske inte vet riktigt än 100% hur den ska nyttjas till fullo? För många tankar och kanske inte kan riktigt se klart se hur det ska i slutändan realiseras eller kanske implementeras? Det är hur som en spännande fas av planeringen och som vi alltid gör, så uppmanar vi att våga fråga. Du kan fråga oss, din granne, din hantverkare kompis.

Bygga fritidshus själv

Att bygga ett fritidshus själv kan vara ett givande projekt, men det kräver noggrann planering och förberedelser. Här är några viktiga punkter, en del har vi berört lite innan, men som behöver finnas i detta sammanhang om du ska bygga ett fritidshus själv:

  • Planering och Design:
    Innan bygget startar, se till att ha en genomtänkt plan och design som uppfyller alla lokala byggregler och tillståndskrav. Du hittar en lista på de olika kommuners byggkontor här.
  • Budget och Materialinköp:
    Upprätta en realistisk budget och håll dig till den. Gör grundliga efterforskningar för att hitta de bästa priserna och kvaliteten på byggmaterial.
  • Verktyg och Kompetens:
    Se till att du har tillgång till rätt verktyg för jobbet. Vi kan inte vara tydliga nog att bra verktyg kommer att göra jobbet till en med glädjande stund. Utvärdera din egen skicklighet och kunskapsnivå och var snäll mot dig själv genom att vara realistisk och ärlig i det.
  • Tidsåtgång:
    Försök planera och beräkna hur mycket tid varje fas av projektet kommer att ta. Ett smart och kreativt sätt kan vara att göra som ett tidschema med X och Y axlar och rita olika block över tid. X axeln kan var olika hantverkare / moment och Y axeln är då tiden.
  • Säkerhet:
    Prioritera säkerheten i alla skeden av byggprocessen. Använd rätt skyddsutrustning och följ säkerhetsprotokollen för att undvika olyckor.

Storlek på ett Fritidshus

När det kommer till att skapa det perfekta fritidshuset är det bara din kreativitet som sätter gränserna. Du kan tänka stort men du kan även tänka praktiskt! Visste du att ett charmigt litet fritidshus på upp till 30 kvadratmeter faller under kategorin ”Attefallshus”? Det betyder att du kan få din drömstuga på gång utan krångliga bygglov, förutsatt att det finns ett huvudhus på tomten.

Föreställ dig en idyllisk tillflyktsort, anpassad efter just dina drömmar och behov. Kanske ser du framför dig en mysig gäststuga med just nog plats för ett sovrum och en liten kokvrå, perfekt för avkopplande helger. Eller kanske din vision sträcker sig längre än så — en rymlig sommarstuga där du kan välkomna släkt och vänner, med två stora sovrum och ett loft, och gott om utrymme för att laga mat och njuta av middagar tillsammans.

Ta fram ritblocket, dröm stort och bygg det fritidshus där varje kvadratmeter kan vara ett praktiskt drag, eller ett kreativt tillhåll för dig och dina nära.

Storleken på ditt fritidshus är givetvis en viktig faktor som påverkar både kostnaden och funktionen av ditt nya hem. Vi erbjuder flera olika modeller av fritidshus som kan anpassas efter dina behov och önskemål. Varje modell finns i olika storlekar och med möjlighet till tillägg för extra utrymme, vilket ger flexibilitet i planeringen. Du hittar våra fritidshusbyggsatser här //länk till samlingssidan för husen

Låt oss ta stunden i akt och berätta lite kort och snabbt om våra byggsatser och hur vi har tänkt till. Kanske passar de dina behov och tankar?

  • Modellvariation och Anpassning:
    Björklidens fritidshus modeller är namngivna efter lokala orter och erbjuder en rad storlekar och layouter. Varje husmodell kan förlängas med sektioner på 120 cm för att anpassas ytterligare. Detta ger dig en helt klar dynamisk och framför allt enkelt sätt att kunna planera.
  • Grundläggande Storlekar:
    Exempel på tillgängliga storlekar inkluderar allt från mindre stugor på 30 m² (länk till Hörvik Fritidshus) till större konstruktioner över 90 m² (länk till Mjällby Fritidshus).
    Detta gör det möjligt att välja en storlek som passar både ditt behov och din budget.
  • Funktionalitet och Användningsområden:
    Beroende på storleken på ditt fritidshus kan du anpassa dess användningsområden från enkla semesterstugor till mer omfattande boenden som stödjer både vila och aktiviteter året runt och vi har redan flera smarta lösningar vi kan presentera för dig. För att få en bättre uppfattning om vilka storlekar och modeller som passar dina behov bäst, besök vår produktinformationssida om att bygga fritidshus med Björklidens.

Hörvik fritidshus

405 x 725 cm, 30 m² BYA.
Kan förlängas per 120 cm.

Sillnäsudde fritidshus

505 x 845 cm + 120 cm, 49 m² BYA
Förlängas per 120 cm.

Hanö fritidshus

655 x 965 cm, 64 m² BYA
Kan förlängas per 120 cm.

Hällevik fritidshus

705 x 1085 cm, 77 m² BYA

Mjällby fritidshus

665 x 1445 cm, 95 m² BYA

Har ni större tankar?

Vill ni bygga större än 90m² eller annan utformning så hjälper vi er såklart även med detta. Kontakta Petra för att prata mer om era Fritidshusdrömmar. Bilden illustrerar Sandkorn fritidshus 80kvm.

Mail: petra@bjorklidens.se

Placering av Fritidshus

Vid val av plats för ditt fritidshus är det viktigt att överväga både praktiska och estetiska aspekter för att maximera både funktion och njutning. Söderläge? Vad finns det redan på tomten som fritidshuset ska byggas på?

En idealisk plats bör ge både privata och natursköna vyer samtidigt som den säkerställer tillgång till nödvändiga bekvämligheter.

Vi vill även igen påpeka om en eventuell tillgänglighet året runt, särskilt om du planerar att använda huset under olika säsonger. Solsken, vindskydd och närhet till vatten kan också påverka ditt val. Ägna gärna även en tanke på hur kommer det se ut om 10 år? Möjliggör framtida expansion om behov skulle uppstå.

Bygga ut befintligt fritidshus

Om vi leker med tanken om att 10 år har nu gått och du nu överväger att bygga ut ditt befintliga fritidshus, är det viktigt att först bedöma både den nuvarande strukturens kapacitet och de lokala byggnormerna.

En utbyggnad ska kanske harmonisera med den befintliga designen samtidigt som den förbättrar husets funktionalitet.

Starta med att konsultera en arkitekt eller en byggingenjör som kan ge råd om möjliga utbyggnader som är både tekniskt möjliga och estetiskt tilltalande. Något som vi från vårt perspektiv tycker är viktigt är att göra en besiktning för att vara på det säkra att allt kommer bli bra.

Därefter är det viktigt att ansöka om nödvändiga bygglov innan arbetet påbörjas, för att säkerställa att allt genomförs lagligt och korrekt. Slutligen, överväg hur utbyggnaden kommer att påverka fastighetens övergripande värde och användbarhet, och planera därefter för en smidig integration av det nya utrymmet med det gamla

Vad ska få plats i ditt Fritidshus?

När du nu ska planera inredningen och utformningen av ditt fritidshus så är det viktigt att du tänker på hur du vill använda utrymmet. som sovplatser, kök, och badrum. Överväg även att inkludera utrymmen som höjer livskvaliteten, såsom en mysig läshörna, en rymlig veranda eller till och med en arbetsplats om du planerar att arbeta på distans.

Att optimera förvaringslösningar kan hjälpa till att hålla ditt fritidshus organiserat och välkomnande. Kanske loftsäng tanken inte var så dålig ändå? Genom att balansera funktionalitet med komfort skapar du ett fritidshus som inte bara är praktiskt utan även en plats för avkoppling och njutning.

Bygga Fritidshus med byggsats eller lösvirke

Att välja mellan att bygga ett fritidshus med byggsats eller lösvirke innebär så klart olika fördelar och nackdelar. Ditt val bör baseras på dina specifika behov och omständigheter och givetvis så hamnar allt på oftast och i regel på 2 aspekter när det gäller detta:
Tid och pengar

Fördelar med Byggsatser:

  • Effektivitet:
    Byggsatser är  ofta  snabbare att montera eftersom alla delar är förberedda och mätta exakt. Att slippa åka till den lokala byggvaruhus stup i kvarten kan även det vara en tids sparande aspekt.
  • Kostnadseffektivt:
    Ofta kan kostnaderna förutsägas mer exakt med byggsatser jämfört med traditionellt byggande.
  • Enklare planering:
    Mindre behov av teknisk expertis då design och materialval redan är gjorda. Dock så kan massa önskemål justeras i planeringsstadiet. Du kan anpassa huset efter sina önskningar när det gäller dörrar och fönster. Du kan byta storlekar, färger och även placera dem på andra platser.
  • Snabbt uppe:
    Snabbt ”tak över huvudet” så du snabbt kan jobba vidare inomhus.

Nackdelar med Byggsatser:

  • Mindre flexibilitet:
    Anpassningsmöjligheterna är begränsade jämfört med lösvirke där du kan designa mer fritt.
  • Standardiserad design:
    Kan kännas mindre personlig än ett helt skräddarsytt hem.

Fördelar med Lösvirke:

  • Total anpassning:
    Möjlighet till fullständig personlig anpassning av design och layout.
  • Unikt slutresultat:
    Skapar ett helt unikt hem som kan anpassas exakt efter dina önskemål och behov.

Nackdelar med Lösvirke:

  • Tidskrävande:
    Kräver mer tid för både planering och byggande
  • Budgetöverskridanden:
    Större risk för oväntade kostnader och budgetöverskridanden.

Att bygga ett fritidshus är en stor investering, och valet mellan byggsats och lösvirke påverkar både processen och slutresultatet.

Om du är osäker på vilket alternativ som passar dig bäst, kontakta oss för rådgivning och stöd i ditt byggprojekt. Vi kan hjälpa dig att väga fördelarna och nackdelarna så att du kan göra det bästa valet för din situation och säkerställa att ditt framtida fritidshus blir precis som du drömt om. Givetvis så kanske vi nyanserar att våra byggsatser är ett bättre alternativ, men vi kommer möta dig med transparens och vår familjetradition är att erbjuda en god service för att göra saker enklare för dig.

Isolerat Fritidshus

Isolering är avgörande för både komfort och energieffektivitet i ditt fritidshus, och Boverkets Byggregler (BBR) styr energianvändningen beroende på hur huset används. De har jättemycket spännande information om just detta på deras hemsida.

Vi befinner oss i en tids era i Sverige där mycket handlar om förnyelsebar energi och med den aktuella el marknaden så har de flesta husägare verkligen fått uppleva på olika sätt hur viktigt det är med energiförbrukning. Därför så har isolering för fritidshus blivit en viktig del som vi har ständigt både utvecklar och följer trender inom.

Om fritidshuset används mer än fyra månader per år så gäller fulla energikrav, vilket påverkar isolerings behoven.

Korrekt isolering kan signifikant minska energiförbrukningen, vilket leder till lägre energikostnader. Men det är viktigt att balansera kostnaden för ytterligare isolering mot besparingarna det ger i längden.

Å andra sidan, så kan överisolering öka byggkostnaderna utan proportionerliga besparingar, särskilt om fritidshuset enbart används säsongsmässigt. För mer detaljerad information, besök vår sida som handlar om att isolera Garage och Fritidshus eller ring oss, så hjälper vi dig

Nyckelfärdigt Fritidshus

Nyckelfärdigt Fritidshus: Enkelhet och Komfort

Att välja ett nyckelfärdigt fritidshus från Björklidens innebär att du snabbt och enkelt kan börja njuta av ditt nya hem utan att behöva oroa dig för byggprocessens komplexitet. Våra fritidshus levereras färdiga till tomten, vilket eliminerar tidskrävande byggprojekt och minskar stressen som kan uppstå vid ett traditionellt bygge.

Fördelarna med ett nyckelfärdigt fritidshus är många:

  • Snabbt och Bekvämt:
    Från start till slut är processen utformad för att vara så enkel och bekymmersfri som möjligt.
  • Kostnadseffektivitet:
    Du vet exakt vad ditt nya hem kommer att kosta från början, utan oväntade utgifter.
  • Kvalitetskontroll:
    Varje del av huset är förkonstruerad och testad under kontrollerade förhållanden, vilket garanterar hög standard på material och arbete.

Kontakta oss för pris på grund- och montering!

Vilka byggregler gäller för Fritidshus?

När du planerar att bygga ett fritidshus är det viktigt att följa de aktuella byggreglerna som anges i Boverkets Byggregler (BBR). Dessa regler specificerar krav relaterade till allt från byggnadens energianvändning till dess säkerhetsstandarder.

För fritidshus som används mindre än fyra månader per år eller mindre än 25% av energianvändningen jämfört med permanent boende, kan vissa regler vara mindre strikta.

Det är viktigt att konsultera de senaste BBR-dokumenten för att säkerställa att ditt byggprojekt uppfyller alla lagkrav. Du kan hitta detaljerad information om byggregler på Boverkets officiella hemsida

5 snabba tips när du ska bygga fritidshus

Och vad vore en guide utan 5 snabba tips. Mycket har vi berört, men vi summerar lite enklare för dig här.
Att bygga ett fritidshus är ett stort projekt som kräver noggrann planering.

Här är några viktiga tips att tänka på när du ska realisera din dröm om ett fritidshus:

  1. Planera noggrant:
    Fundera på hur mycket arbete du vill utföra själv och vilka delar av bygget du kanske vill överlåta till professionella.
  2. Anpassning:
    Kontakta branschföretag som kan hjälpa dig att anpassa fritidshuset efter dina önskemål.
  3. Storlek:
    Se till att fritidshuset är tillräckligt stort för dina behov. Det är bättre att ha lite extra utrymme än att upptäcka att du saknar plats.
  4. Ventilation och Isolering:
    Särskilt om du planerar att tillbringa mycket tid i huset, bör du säkerställa god ventilation och överväga behovet av isolering baserat på användningen.
  5. Bygglov och lagar:
    Bekanta dig med gällande bygglagar och kontrollera vilka tillstånd som krävs för ditt projekt. Boverkets hemsida kan ge värdefull information om bygglov och andra regler.