Skillnaden mellan varm- och kallgarage är att ett varmgarage har uppvärmning. I valet mellan dessa två alternativ finns det en del att tänka på. Det finns fördelar med respektive modell och det som slutligen avgör är dina behov. Ta del av information från Björklidens för att hitta rätt lösning för dig.
Användning av ett kallgarage
Ett kallgarage är inte uppvärmt alls och har därför ett något mer begränsat användningsområde men är billigare att både bygga och sköta det löpande underhållet på. Kylan gör att endast sådant som tål fukt bra bör förvaras där. Exempel på föremål som kan förvaras i ett kallförråd är:
- Verktyg i rostfritt stål
- Trädgårdsmöbler
- Krattor och spadar
- Skottkärra och andra trädgårdsverktyg
- Däck
Det kostar mindre att bygga ett kallgarage eftersom mindre material går åt. Driftkostnaderna är låga då ingen typ av uppvärmning finns. Ett bra alternativ för dig som endast behöver något enklare att förvara trädgårdsredskap eller förvara bilen.
Bygga ett varmgarage
Varmgarage är uppvärmt och håller en jämn temperatur invändigt året runt. Behagligt att vistas i och bra för att förvara de flesta typer av föremål. Några saker som går att ha i ett varmgarage utan att de går sönder är:
- Möbler
- Kläder
- Elverktyg
- Robotgräsklippare
Möbler och kläder bör inte förvaras i ett kallgarage då det lätt blir fukt. I ett uppvärmt garage är det bra luft som inte riskerar att skada föremålen. Exempelvis elverktyg och robotgräsklippare behöver förvaras varmt under vinter. Utsätts de för fukt och kyla kan de gå sönder och batteriet tar stor skada.
Ett varmgarage byggs för att hålla kylan på utsidan och värmen på insidan. Isolering i både väggar och tak i kombination med en rejäl port och hög energiklass på fönster gör stor skillnad. Det finns särskilda portar som är isolerade och anpassade för det nordiska klimatet.
Värma upp ett garage
Vid val av uppvärmning finns det ett par olika alternativ. Luftvärmepump, radiatorer eller golvvärme. Radiatorer kan drivas av el, vatten eller olja. Skillnaden i val av uppvärmning kan skilja sig åt beroende på var i landet du bor. I södra Sverige kan det räcka att isolera garaget och i norra Sverige ställs det större krav på en bra uppvärmning.
För garage där det blir väldigt mycket damm finns speciella luftvärmepumpar framtagna att klara den tuffa miljön. Idag går de moderna modellerna att styra via en app i mobiltelefonen. Luftvärmepumpar kan dessutom generera kyla, så att det går att ha en behaglig temperatur även varma dagar. Med en luftvärmepump kommer luften i byggnaden att cirkulera på ett naturligt sätt. Tänk på att installera en bra ventilation vid installation av en värmepump i ett varmgarage.
Golvvärme är den uppvärmning som ger jämnast värme som sprider sig i hela byggnaden. Element kan värma upp effektivt men då är det viktigt att inte täcka för genom att placera saker för. Det finns fläktelement som sprider värmen runt i rummet.
Dimensionera uppvärmning utifrån storleken på varmgaraget. Det finns möjlighet både att hitta mer kraftfulla modeller eller kombinera flera typer av uppvärmning.
Kompromissa med ett kallgarage
Finns inte budgeten just nu att fullt ut bygga ett varmgarage är ett alternativ att bygga ett isolerat kallgarage. Då är mycket förberett ifall att du senare vill komplettera med någon form av uppvärmning. Att då omvandla ett kallgarage till ett varmgarage blir inte en alltför stor arbetsinsats. Dessutom kan enbart isolering göra en avsevärd skillnad i temperatur på insidan. Enklare fönster och dörr kan däremot lättare bytas ut om garaget ska uppdateras.
Det kostar pengar att bygga både ett kallgarage och ett varmgarage. Ett gott råd på vägen är att inte bygga för litet. Många ångrar sig och att välja ett lite större garage kostar inte mycket mer. Bygg därför ett ordentlig och använd utrymmet även till exempelvis förvaring, vilket ofta kan komma till användning. Kostnaden blir betydligt lägre att både bygga större direkt och att förbereda för att uppgradera garaget, att bygga ut och om helt blir mycket dyrare.
Välja ett varm- eller kallgarage
I valet mellan ett varm- eller kallgarage är det absolut viktigaste att utgå ifrån hur utrymmet kommer att användas. Kallgarage kan vara fullt tillräckligt för många, men ett varmgarage har fler användningsområden. Där går det exempelvis att ställa in ett fordon som är blött och låta det torka vilket minskar risken för rost.
Ett varmgarage gör det möjligt att förvara det mesta då risken för fukt och mögel är avsevärt lägre än i ett kallgarage. För en bostad kan ett varmgarage bidra till öka värdet på fastigheten ytterligare. Det är eftertraktat att ha ett varmgarage för att kunna skruva och förvara alla saker som finns.
Därför är ett alternativ alltid att bygga ett kallgarage men förbereda för att kunna uppgradera till ett varmgarage vid ett senare tillfälle – en bra kompromiss och investering för framtiden. Behöver du mer vägledning till vilket alternativ som är rätt för dig kan vi på Björklidens garage alltid hjälpa till att guida dig rätt. Det finns alltid för- och nackdelar med varje modell.