Bygga garage – en komplett guide
Vill du slippa skrapa rutor på bilen om vintermorgnarna? Då bör du slå slag i saken och bygga dig ett garage. I garaget får du förutom bilen även möjlighet till förvaring av bilens tillbehör, men också sådant som cyklar, trädgårdsredskap och verktyg. Vi har tagit fram en guide till dig som går i garagetankar, uppdelat i följande avsnitt.
INNEHÅLLSFÖRTECKNING
Vad kostar det att bygga ett garage
Byggkostnad garage per kvadratmeter
Ditt drömgarage
Bygga garage själv
Storlek på garage
Placering på garage
Bygga ut befintligt garage
Vad ska få plats i garaget?
Bygga garage med byggsats eller lösvirke
Isolerat garage
Nyckelfärdigt garage
Vilka byggregler är det som gäller
Tips när du ska bygga garage
För den som önskar bygga sitt eget garage kan man generellt säga att följande checklista kortfattat beskriver processen innan bygget kan ta fart på riktigt.
- Läs på om bygglov och planera
- Sök bygglov
- Titta på garage modeller som skulle passa er tomt
- Skaffa material
- Börja bygg och stäm av med någon professionell
Räkna med att behöva återupprepa steg fyra och fem flera gånger och att du behöver vara beredd på att repetera eller till och med börja om flera gånger. Och viktigast av allt, läs verkligen på när det kommer till bygglov. Repressalierna när du har byggt utan tillstånd är inte nådiga.
Vad kostar det att bygga ett garage?
Det är alltid förenat med en ansenlig summa pengar att bygga ett garage. En del ser det dock som en investering. Med ett tjusigt garage tenderar hela bostadens värde att öka, vilket såklart är fördelaktigt den dag som du kanske väljer att sälja tomt och bostad. När du bygger ett garage måste du budgetera även för sådant som inte rör själva materialet eller lösvirket. Bygglovsansökningar, mark- och grundarbete, dragning av el och vatten, uppvärmning, avlopp och ritningar bidrar också till den totala kostnaden för ditt garage.
Den stora faktorn som påverkar priset är förstås storleken på garaget. Se vår prislista med garage från 30 m2 till större garage på 47, 5 m2. När det gäller färdiga moduler kan du dock utgå från tabellen nedan i prisuppskattningen, som kommer från byggsatserna som erbjuds av Björkliden:
Prislista Garage
24,5 m² (Enkelgarage)
30,6 m² (Enkelgarage)
30,6 m² (Enkelgarage med loft)
39,7 m² (Dubbelgarage)
39,7 m² (Dubbelgarage med loft)
47,5 m² (Dubbelgarage med valmat tak)
Byggkostnad per kvadratmeter garage
Det går att mellan tummen och pekfingret uppskatta en generell kostnad på 2 700 till 3 900 kronor per kvadratmeter för en färdig garage byggsats. Kostanden för ditt garage kommer naturligtvis variera beroende på omständigheter som storlek, val av material, om det ska isoleras eller inte samt externa faktorer som om du tar hjälp av entreprenörer eller hantverkare.
Garage – totalentreprenad
Vad kostar det att bygga garage? Priset kan skilja sig till det högre om du väljer vägen genom en totalentreprenad. Igen måste du ställa dig frågan hur mycket du arbete du egentligen vill göra på egen hand när det kommer till ditt nya garage. Att använda sig av en totalentreprenad kan vara ett enkelt alternativ att välja om du föredrar struktur och allting på en och samma plats. Med en totalentreprenad ingår du avtal enbart med en och samma part. Projektering, material och arbete kommer alltihop från samma samarbetspartner. Du bör vara beredd på att det kan kosta mellan 6 000 – 12 500 kronor per kvadratmeter för att bygga ditt garage om du anlitar en totalentreprenad.
Det innebär som sagt en mindre arbetsinsats från dig som framtida garageägare, men var uppmärksam på att du lägger alla dina ägg i samma korg. När du är beroende av ett och samma företag, försäkra dig då om att företaget är pålitligt och värderar dig som kund. Vi på Björklidens erbjuder inte tjänsten totalentreprenad, detta för att vi ska kunna fokusera på det vi är bäst på; att tillverka hållbara och prisvärda garage. Som är enkla att montera själv.
Bygg ditt drömgarage
Det finns många fördelar med garage som du kan dra nytta av. Det mest uppenbara är förstås att du får en trygg plats att parkera din bil på. Allra mest glädje av garaget får du troligtvis om vintern. Detta eftersom du undviker den tid du annars hade behövt lägga på att skrapa rutorna från snö och is på morgonen när du ska åka till jobbet då det varit minusgrader under natten.
Men såvida du inte har träffat en magisk ande som ger dig tre önskningar finns det ingen som kan knäppa med fingrarna och ge dig ett billigt garage färdigbyggt bara sådär. Garage kommer inte automatiskt. Ett hus med garage kräver att någon gör grovjobbet. Eller att du beställer hem en färdig modul redo att byggas ihop likt en Ikeamöbel.
Bygga garage – gör det själv
Ett snyggt garage kan göra underverk för helhetskänslan av din bostad. Men hur bygger man garage egentligen? I den här artikeln kommer du få en överblicksbild av vad det innebär att på egen hand ta första till sista steget att förverkliga garaget som du alltid har drömt om. Det är hårt slit och kräver stort engagemang. Läs vår guide och våra tips och bestäm dig för om du är redo att lägga ned arbetet som krävs, eller om du helt enkelt ska ta genvägen och lösningen med garanterat lika bra resultat, det vill säga att köpa en färdig byggsats istället. Det är det närmaste du kommer alternativet med den magiska anden.
Använd ditt sunda förnuft och tänk noga igenom om det är tillräckligt för det resultat du önskar.
Vilken storlek ska du ha på ditt garage?
Ibland talar man om en tumregel som berättar att ett garage bör vara på åtminstone 25 kvadratmeter för att få plats med bilen i utrymmet. Idag får du bygga upp 30 kvm utan byggnadslov så kallade attefallsgarage.
Det är lätt att förstå att du vill ha ett stort garage. Hur stort garage får man bygga är dock en lika viktig fråga som hur stort garage man ska bygga. Tänk noga på vad du egentligen ska ha garaget till. Hur många bilar ska du få plats i ditt garage? Är svaret två eller mer behöver du planera för ett dubbelgarage på åtminstone 40 kvadratmeter eller mer. Varför inte till exempel ett dubbelgarage med klassiskt sadeltak?
Har du bara en bil kanske det istället är lämpligare att du nöjer dig med ett enkelgarage, men ett tips är att ändå inkludera ett loft som ger dig mycket förvaringsutrymme trots en mindre storlek på garaget.
Här får du dock tipset på förhand, som när det inte följts, i efterhand förbannat många garagebyggare genom åren: glöm inte att räkna på utrymmet som krävs för att öppna bildörrarna inne i garaget. Allt för många har stängt in sig själv i sitt garage på det sättet. Då är det bara att riva och börja om. Eller beställa en färdig byggsats av exakt lagom storlek. En stor fördel med att välja ett garage från Björklidens är att samtliga modeller går att förlänga ytterligare per 120 cm.
Placering av garaget
Om du tror att du kan placera garaget lite var du vill bör du tänka om. Det är förstås fördelaktigt att bygga garage mot huset, eller nära tomtgränsen. Det förstnämnda underlättar eftersom du kan sätta in en dörr och enkelt gå mellan hus och garage. Gör dock inte misstaget att placera garaget alltför nära tomtgränsen.
Bygga ut befintligt garage
Det viktigaste är förstås att du inte gör misstaget att bygga utan bygglov. Att bygga garage känns som ett projekt som enbart berör dig, men det är en bra idé att du även involverar dina grannar i beslutet. Frågan hur nära tomtgräns får man bygga garage är viktig att ta reda på, och faktum är att din granne har en avgörande röst om du vill bygga närmare än 4,5 meter från tomtgränsen.
Vad ska få plats i garaget?
Få människor använder sitt garage enbart till att förvara bilen, även om det naturligtvis är det huvudsakliga syftet med att bygga garage. Men förmodligen har du även andra ändamål i tankarna med ditt garage. Du kanske vill ha en arbetsbänk, plats för bildäck, cyklar, verktyg och annan förvaring i samma utrymme. Det måste du ta med i beräkningen, oavsett om du bygger ett eget garage från början med lösvirkesprojekt eller om du beställer en färdig byggsats. Med det senare alternativet kan det vara lättare att planera just för utrymmet eftersom du på förhand vet exakt hur garaget kommer se ut och kan börja fylla det i tanken redan innan det är på plats.
Det finns dock andra lösningar, till exempel kan du bygga garage med loft eller garage med förråd för att skapa utrymme för extra förvaring. Många av dina saker i garaget, om det är allt från reservdäcken till skidorna, tenderar annars att hamna på golvet. Ett bra sätt att planera för platsen i garaget är att du sätter dig och skriver ned allting på en lista som du vet behöver få plats i ditt garage. Både nu, och det som du kan tänkas fylla på med i framtiden. Går det även att utesluta att ni investerar i fler bilar än vad ni har nu?
En del önskar även att ha en golvbrunn i sitt garage för att det inte ska bli vattensamlingar på golvet. Till exempel för att vattnet från bilen ska kunna rinna undan effektivt i garaget. Men se upp – även för en golvbrunn måste du få tillstånd från kommunen först. Det kanske är en oljeavskiljare som du istället behöver, men priset kan vara ganska högt för dessa och någonting som du måste ta med i den ekonomiska beräkningen för ditt nya garage.
Bygga garage med byggsats eller lösvirke?
Det är ingen tvekan om att garaget kan vara det som förvandlar din bostad till det drömhus som du så länge fantiserat om. Att kunna gå ut en ledig söndag och pyssla i garaget är en härlig frihetskänsla som kan vara obetalbar för många människor som gillar att meka med sin bil och hålla sig sysselsatt.
Den stora knäckfrågan när det kommer till bygget av ditt nya garage är egentligen huruvida du ska använda dig av lösvirke – eller om du ska utgå från en redan färdig byggsats. Det finns olika argument för de båda alternativen, men faktum är att om du väljer att bygga garage med en färdig byggsats undkommer du mycket frustration, planering, motgångar och tillfällen när du måste börja om från ruta ett. Frågan du bör ställa dig är: hur mycket arbete vill du egentligen göra själv?
Isolerat eller oisolerat garage
Ska ett garage vara isolerat eller inte? Svaret på den frågan och var du ska landa i ditt beslut beror framför allt på två saker: var i landet du bor och vad du ska använda garaget till.
En del menar att det bästa för bilen är om garaget är oisolerat. Dock kan det bli ohållbart att vistas i ett oisolerat garage om du bor i en del av Sverige med minusgrader flera månader om året samt om du har tänkt att förvara sådant som växter, färg, motorer eller sådant som innehåller vätska i ditt garage. Ett isolerat garage är att föredra för dig som vill använda garaget till förvaring och kunna arbeta i det året om.
Nyckelfärdigt garage (eller monteringsfärdigt?)
Det här är alternativet för dig som inte vill svära och frustreras över brädor som hamnar fel, väggar som blir sneda eller mått som inte stämmer överens med varandra. Med nyckelfärdiga garage får du en färdig garagegrund att arbeta med. Dessa moduler som består av monteringsfärdiga garage innebär inte att du är lat. Det innebär att du sparar väldigt mycket energi, tid och resurser på att få det perfekta resultatet och ett garage du verkligen kan bli nöjd med.
Ett nyckelfärdigt garage innebär en förutsägbarhet. Du vet vad du får, till vilket pris och vad du kan förvänta dig. Nyckelfärdiga garage ger dig en effektivitet som inget lösvirkesarbete kan komma i närheten av. Dessutom finns det, om du bläddrar runt, en hel del olika variationer att välja mellan. Allt från enkel- och dubbelgarage med loft och förråd till garage med pulpettak eller valmat tak. Utbudet är stort och du får möjlighet att förvandla omständligt garagebygge till leveransklara moduler som lätt kan anpassas efter dina önskemål.
Vilka byggregler gäller när jag ska bygga garage
Vi ska här sammanfatta några av de viktigaste reglerna som du bör bära med dig som en röd tråd i dina byggplaner. Var påläst. Att bryta mot byggregler kan vara förödande både för garaget, men också för plånboken.
- Gör ingenting utan bygglov. Hur du söker bygglov framgår hos din kommun. Där framgår också den kostnad som gäller för ditt bygglov.
- Vill du kunna använda ROT-avdrag i samband med ditt bygge? Var uppmärksam på att det enbart är möjligt om garaget byggs i direkt anslutning till huset.
- Ett par mått måste du ha koll på. Till exempel att din granne måste godkänna ett bygge som är 4,5 meter eller närmare tomtgränsen.
- Är ditt planerade garage mindre än 30 kvadratmeter räcker det att du gör en bygganmälan till kommunen. Det krävs inte bygglov, men kommunen måste ändå godkänna dina planer.
Tips när du ska bygga garage
Avslutningsvis vill vi dela med oss några av de mest sammanfattande tipsen på vad du ska hålla i minnet när du sätter planerna om ett nytt garage i verket.
- Bygga garage själv är en kittlande tanke. Men fundera noga på hur mycket arbete du verkligen vill lägga ned själv och vilka alternativ du har.
- Ta gärna kontakt med branschföretag som kan hjälpa dig anpassa en färdig modul efter dina önskemål.
- Underskatta inte storleken. Det är bättre att bygga lite för stort än att upptäcka att du inte får plats med det du ville i garaget. Alternativt undersök möjlighet med förråd eller loft för förvaring i garaget.
- Se till att ventilationen är på topp i garaget! Du kommer spendera många timmar i utrymmet och arbeta. Då måste luften flöda för att det ska bli hållbart. Hur mycket du tänker vara i garaget – och vad du ska förvara i det – avgör även om du ska låta isolera det eller inte.
- Läs lagen! I Plan och bygglagen regleras när du behöver ansöka om bygglov. Titta noga i 9:e kapitlet och andra paragrafen där detta behandlas.
- Är lagtext svårt och krångligt? Inga problem. På Boverkets hemsida har de sammanfattat allting du behöver veta om bygglov innan du kan sätta igång med ditt garage.