Hoppa till innehåll
Hem » Nyheter » Garageinredning – Tips för dig som ska inreda garaget

Garageinredning – Tips för dig som ska inreda garaget

  Att planera inredningen i sitt garage kan vara riktigt roligt. Det är väl värt att ta sig tid till detta, då god planering och smart inredning kan skapa mer plats än du kunnat drömma om. Ett garage kan göra plats för så mycket mer än bara din bil. Kanske vill du skapa en plats för ditt hobbysnickeri, en myshörna där du får vara ifred för att läsa tidningen, eller varför inte en plats där du kan träna dina muskler? Det enklaste av garage öppnar för oanade möjligheter! 

  Att inreda sitt garage behöver heller inte vara dyrt. Det går att hitta smarta lösningar och marknaden är full av bra och billig garageinredning. Ett tips är också att söka efter begagnad garageinredning, då gör du även planeten en tjänst. Är du själv händig finns stora möjligheter att bygga din egen garageinredning. Skåp, hyllor, krokar, lådor – var ska man börja då?

  Det bästa du kan göra är att börja med att skriva ned en lista på vad du skulle vilja använda ditt garage till. Skapa tre kolumner. I den första kolumnen skriver du ned vad du äger som måste förvaras i garaget. I den andra skriver du ned eventuella saker som du planerar att införskaffa som är tänkta att ha sitt bo i ditt garage. Det tredje kolumnen är till för att du ska få drömma. Skulle du vilja göra plats för ett gym, en övernattningshörna eller ett hemmakontor? Fyll på med allt du önskar och skapa sedan en prioritetsordning. Allt får kanske inte plats, men långt mer än du anar!

  Förvara trädgårdsverktyg

  Om du är som de flesta, äger du säkert en hel del trädgårdsverktyg som du vill förvara på ett bra sätt. Här kommer lite tips och inspiration för en god garageinredning. När du har fått överblick över vad du har, är ett tips att förvara det som du använder ofta så att du enkelt når det. Att skapa en vägg där dina olika redskap kan hängas upp ger en god överblick. Det finns många olika system för garageinredning på marknaden, och de går allt som oftast att variera och anpassa i oändlighet. 

  Varva tavlor för små krokar och mindre lådor med hyllplan, skåp och korgar. Ett par rejäla krokar behövs oftast för vattenslangar och liknande. Låt varje sak få sin egen plats och du slipper ägna din dyrbara tid åt att leta reda på det du behöver just för tillfället. 

  På våren vill du att det ska vara enkelt att få tag i gräsklipparen, sekatören och krattan. När hösten övergår i vinter kan du med fördel byta plats på krattan och snöskoveln, gräsklipparen och saltsäckarna. Genom att ordna ditt garage efter given årstid skapar du plats för mer. Saker som du inte använder så ofta kan du med fördel bygga en hylla för högst upp. En bra garageinredning gör plats för exempelvis målarkläder, penslar och starka produkter i förslutna plastlådor på denna hylla. 

  Förvara däcken på en mörk plats i garaget

  Är det någonting som tar stor plats är det däck, och någonstans måste de ju förvaras. Hur gärna du än skulle vilja trolla bort dem så går det inte. Det bästa du kan göra är att skapa goda förutsättningar för att dina däck ska få övervintra eller vila ut under sommaren. Hitta gärna en plats i ditt garage där solen inte kommer åt för att spara på dina däck så väl som möjligt. 

  En god idé är att förvara däcken i plast för att inte få fula oljefläckar på golvet. En annan lösning är att lägga ut en bit papp på golvet innan du placerar däcken ovanpå. När man talar om däckförvaring är det viktigt att ha i tanken att däcken förvaras på ett sådant sätt att de inte slits eller förstörs. Placera däcken liggande ovanpå varandra, och för att inte repa fälgarna kan du sticka en bit papp mellan varje däck. Avsluta med en bit papp och du har skapat ett förvaringsbord för lättare småsaker. 

  Däck ska aldrig förvaras stående av anledningen att de med tiden kan bli platta. Ett undantag till detta är däck utan fälgar på. De kan missformas eller skadas om de förvaras liggande ovanpå varandra, så det är en fördel att förvara dem stående. Ett hett tips är att se till att dina däck har rätt tryck innan förvaringen.

  Kom också ihåg att tvätta av dina däck innan du förvarar dem. Visst, det kräver lite grann av dig, men i gengäld har du däck som kommer att hålla längre. Du kan med viss försiktighet använda högtryckstvätt, men tänk på att inte ha för högt tryck och att inte heller vara för nära däcken då det kan skada dem. Du kan använda tvättmedel eller enbart vatten när du rengör dina däck. Se till att alla ventiler har sina små hattar. Kanske är det lika bra att införskaffa nya innan förvaringen. 

  Smart garageförvaring

  Det gäller att tänka till när du planerar din garageinredning. Välj ett system som du kan anpassa och förändra genom att flytta konsoler, krokar, hyllplan och lådor. Ett garage är som vilken del av ett hem som helst. Det är en plats i ständig rörelse och förändring. Som varje compact living-lösning är det smart att skapa din garageinredning på höjden. 

  Längst upp kan du förvara det du inte behöver så ofta, och du kan med fördel organisera i genomskinliga plastlådor med lock. På så sätt ser du enkelt var det du söker finns utan att behöva öppna varje låda. Kom ihåg att införskaffa en pall eller liten stege beroende på vilken höjd du har att arbeta med. Du vill förstås komma åt dina saker utan att behöva släpa ut köksstolen. Det du använder ofta kan vara trevligt och praktiskt att ha synligt. 

  Låt en del av en vägg ha mängder med små krokar där du kan hänga upp tänger, saxar, skruvmejslar och liknande. Organisera verktyg, skruvar, muttrar och beslag för sig och småredskap för trädgårdsarbetet för sig. En hylla för alla färgburkar, en låda för penslar och varför inte vila papprullen och längdskidorna horisontellt på ett par beslag? 

  Ett bra riktmärke är att ha fritt golv. Se till att få upp alla dina grejer på väggarna. Det ger tydligare överblick och skapar också utrymme för dig att använda golvytan när du behöver bygga eller mecka med något.

  Köp din garageinredning komplett, eller del för del, och se om du kan finna den begagnad. Garageinredningen kommer också i många olika färger och nyanser, så för dig som tycker om design finns det ofta ett brett utbud att välja mellan.

  Praktiskt med hemmakontor i garage

  I tider där många arbetar hemifrån kan det vara svårt att hitta plats för allas arbetsro. Att skapa en kontorsmöjlighet i ditt garage kan därför vara en god idé. Ett skrivbord tar inte stor plats och finns faktiskt som en enkel skiva som du hakar på i ditt inredningssystem. Med en bra kontorsstol på hjul och god belysning finns en chans att detta blir lugnaste arbetsplatsen i hemmet. 

  Skapa en smart inredning med krokar, en liten hylla och ett par små lådor inom räckhåll. Här kan du göra plats för hålslagaren, häftapparaten och diverse pennor. En liten papperskorg är bra att ha, liksom en djupare hylla där du kan placera skrivaren. När skrivbordet inte används som skrivbord är det en bra yta att utnyttja som exempelvis avställningsyta.

  Bygga gym i garaget

  Har du skapat en garageinredning som är smart, maximerar förvaringen på väggarna och som bygger på höjden? Då har du också med all säkerhet frigjort golvyta som du exempelvis kan använda för att bygga dig ett gym. När träningen är lättillgänglig tenderar vi att träna oftare. Istället för ett gymkort kan du lägga pengarna på att uppdatera ditt eget gym med ett par hantlar, en yogamatta med bra grepp, gummiband och kanske till och med en pilatesboll. Vill du kan du ställa dit en skivstångsställning och bänk eller en cykel för att träna spinning. Designa ditt gym utifrån vad du tycker om att träna. 

  Låt gärna ett par av krokarna i din smarta garageinredning vara till för dina träningsredskap. Ha en korg eller låda för förvaring av rena träningskläder och låt dina träningsskor bo på hyllan intill pjäxorna. Det kan vara riktigt billigt att inreda ditt garage som gym.