Vad du behöver veta
Vill du bygga garage men är osäker vilka byggregler som gäller? Att bryta mot reglerna kan stå dig dyrt och det gäller att vara påläst. Nedan har vi listat vad du behöver veta om bygglov för ditt garagebygge.
Behöver jag bygglov för garage?
Den första frågan att besvara är, behöver jag bygglov? I de flesta fall krävs ett bygglov för att bygga garage med vissa undantag om det är planerat att byggas på ett område utanför detaljplan. Detaljplanen som kan se olika ut från kommun till kommun styr bland annat hur stort och högt du får bygga, och i vissa fall även vilka material du får använda. Vi rekommenderar att du kontaktar kommunens byggnadsnämnd som kan ge dig svar på om du behöver bygglov eller inte och vilka regler som gäller för just ditt bostadsområde eller tomt. Att redan från början veta vilka ramar du har att förhålla dig till är ett lätt sätt att undvika framtida besvikelser. Du behöver däremot inget bygglov för ett så kallat attefallsgarage, en komplementbyggnad på upp till 30 m2, men du behöver göra en anmälan till byggnadsnämnden och invänta startbesked.
Bygglov för garage utanför detaljplan
Om din fastighet ligger utanför detaljplanen kan du i vissa fall få bygga en fristående komplementbyggnad utan bygglov. Det är dock en del kriterier som måste uppfyllas för att detta ska gälla. Det måste dels finnas ett befintligt en- eller tvåbostadshus och komplementbyggnaden får heller inte dominera över bostadshuset. Garaget ska placeras i omedelbar närhet till huset och minst 4,5 meter från tomtgräns. Det kan även finnas områdesbestämmelser som man måste ta hänsyn till då kommunen kan bestämma att bygglov krävs. Då det skiljer sig i fall till fall är det viktigt att kontrollera vilka regler som gäller i just ditt område. Undantagsfall är om du äger en jordbruksfastighet och byggnaden räknas som ekonomibyggnad. Du behöver då inte ansöka om bygglov.
På boverkets hemsida kan du läsa mer ingående om reglerna för bygglovsbefriad komplementbyggnad utanför detaljplan.
Regler att tänka på inför ditt garagebygge
- Bygget får inte placeras närmare än 4,5 meter från tomtgräns mot granne, annars krävs grannmedgivande.
- Garagets placering kan påverka vilka brandskyddsregler som gäller och därmed även kostnaderna.
- Om garaget byggs i direkt anslutning till bostadshuset ses det som en tillbyggnad och ger dig rätt till ROT-avdrag.
- Garagets placering från väg kan påverka trafiksäkerheten och kommunen har ofta ett krav på minsta avstånd.
Vad kostar ett bygglov för garage?
Då kostnaden för ett bygglov varierar beroende på vad det är du vill bygga och var du bor rekommenderar vi att du kontaktar din kommuns byggnadsnämnd. Kontaktuppgifter till din kommuns byggnadsnämnd hittar du längre ner på sidan.
Söka bygglov garage
När du har hittat ditt optimala garage är det dags att ansöka om bygglov hos din kommuns byggnadsnämnd. Det är sedan bygglovshandläggaren som avgör om ansökan godkänns eller inte. Det är en hel del handlingar som måste vara med när du ansöker om bygglov och för att göra ansökningsprocessen så smidig som möjligt är det viktigt att alla uppgifter är korrekta och tydliga. Hos din kommun hittar du de formulär du behöver fylla i och i flera kommuner kan du numera ansöka om bygglov digitalt. Att tala med en handläggare innan kan vara ett bra sätt att få värdefulla insikter inför bygget. Flera kommuner erbjuder dig möjligheten att prata med en handläggare under specifika dagar och tider. För att underlätta processen för dig har vi sammanställt en lista med landets alla kommuners byggnadsnämnder.
Lista över alla kommuners byggnadsnämnder.
Som kund hos oss hjälper vi dig gärna med bygglovshandlingar mot en kostnad som sedan dras av vid slutbetalningen av ditt garage. Kontakta oss så berättar vi mer.